Marxa i bicicletada unitària en defensa de la Salut Pública i el Dret a respirar aire net

dilluns, 18 de gener del 2016

La salut correspon a un concepte més ampli que inclou la consideració del nostre entorn, tan a nivell ambiental i social com dels  factors econòmics i polítics. Els determinants que generen la salut pública inclouen els serveis sanitaris, però també aspectes tan transcendentals com la seguretat i la qualitat de l’aigua, del aire, dels aliments, las condicions d’habitatge, de feina, el model de transport o de producció que adopta una determinada societat. Aquests són alguns dels elements que determinants la nostra salut tant importants com el propi sistema sanitari. Són determinants socials de la salut i venen condicionats per les polítiques socials i econòmiques a nivell estructural.Per aquest motiu tot un seguit d'entitats i plataformes de diversos àmbits sanitari, veïnal, social, ecologistes van marxar per defensar la sanitat pública i universal i el dret a respirar un aire net. La maxa es va realitzar en bici, caminant, en patinet, .. fent salut, no contaminant: perquè tenim dret a respirar aire net! hem volgut conjuminar les nostres lluites ciutadanes en diversos fronts en suport d’un concepte més ample del que és la salut i els seus determinants amb tres reivindicacions prioritàries: 
  • Un sistema sanitari públic i universal, d’accés gratuït, de gestió i titularitat 100x100 públiques, sense desigualtats per qüestions de sexe, ètnia o nivell econòmic, manifestant-nos en contra de les retallades i les privatitzacions que exclouen i limiten els drets humans fonamentals i instaurant desigualtats.
  • Demanar mesures permanents i estructurals de canvi de l’actual model de mobilitat, insostenible dominat pel cotxe facin efectiu el dret a respirar aire net a les nostres ciutats
  • Recuperar el espai públic, els carrers dels nostres pobles i ciutats per les persones, pels jocs dels infants, per a la connivència i per participació comunitàries que potenciïn la salut de totes i tots.
Amb la tecnologia de Blogger.