Volem la unió dels tramvies per la Diagonal

dijous, 24 de març del 2016

Comunicat conjunt / 24 de març de 2016

Els estudis ratifiquen que la connexió dels tramvies en superfície i per la Diagonal aporta més usuaris al transport públic i redueix més l’ús del cotxe per menor cost

  • L’objectiu ha de ser reduir la presència del vehicle privat a l’àrea metropolitana, especialment dels vehicles dièsel
  • El tramvia per la Diagonal és una peça imprescindible per millorar la capacitat del transport públic i per fer una distribució més eficient dels autobusos, aspectes clau per donar alternatives de mobilitat als actuals usuaris del vehicle privat
  • Però tant el tramvia com la nova xarxa de bus s’han d’acompanyar de mesures de restricció del vehicle privat d’àmbit metropolità

ES CONFIRMEN LES PREVISIONS D’ALTRES PLANS I ESTUDIS. A falta d’un examen més detallat sobre la metodologia, les entitats socials presents a les plataformes per la Qualitat de l’Aire i Diagonal per a Tothom constatem que les conclusions dels informes encarregats per l’ajuntament apunten en la mateixa direcció que la planificació metropolitana del Pla Director d’Infraestructures de l’ATM, aprovat l’any 2001, pel que fa la necessitat d’una xarxa de tramvia unificada, en superfície i per la Diagonal, opció referendada ja al plenari municipal l’any 2009 però torpedinada per accions polítiques partidistes. L’informe oficial coincideix força amb l’estudi de la PTP, pel que fa el càlcul de capacitat del tramvia, aproximadament 1’8-2’7 vegades superior als autobusos de màxima capacitat (segons explotació). Són xifres poc donades a la interpretació i molt condicionades per la capacitat unitària dels vehicles i dels cicles semafòrics de la ciutat de Barcelona. La capacitat és un factor clau a l’hora d’obtenir bona velocitat comercial i reduir l’ús del cotxe a la principal avinguda de Barcelona, amb una elevada demanda de transport però sense cap servei longitudinal ferroviari (ni metro, ni tren, ni tramvia).

POTENCIALITATS ESTUDIADES I PENDENTS D’ESTUDIAR.
 D’acord amb els estudis, amb la permuta de dos carrils de cotxes per al tramvia i la bici segregada a la Diagonal central es poden baixar les emissions un 49,8% a l’avinguda, reduir el trànsit en 12.500 vehicles a Barcelona i multiplicar la capacitat i rapidesa del transport públic actual per dos. Però més enllà d’aquesta transformació urbanística, caldrà incorporar mesures col·laterals que incrementin encara més els efectes positius sobre la mobilitat, com és la dedicació de desenes d’autobusos avui solapats amb el Trambaix i el Trambesòs a reforçar línies de bus per tota la ciutat, l’aplicació de mesures contra la contaminació (àrea verda metropolitana, zones d’atmosfera urbana protegida, etcètera) o l’entrada en servei del metro a la Zona Franca. En aquest sentit resulta convenient destacar la dimensió metropolitana de la connexió dels tramvies, que reforçaria l’accessibilitat en transport públic de 8 municipis amb Barcelona que actualment són origen o destinació de la meitat del trànsit de vehicles privats de connexió: 480.000 entrades i sortides de cotxe i moto des de Barcelona cap a l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià i Badalona. Cal recordar que tres d’aquest municipis ja han fet mocions demanant la connexió dels tramvies per millorar l’accessibilitat i la intermodalitat dels seus habitants.

MESURA ECONÒMICA.
 L’autobús és més econòmic, 20 milions d’euros inicials, però més lent i capta menys demanda al cotxe per manca de capacitat. L’estudi confirma una màxima habitual en el transport públic urbà: la capacitat és creixent amb la rigidesa i el cost d’implantació dels transports. Al mateix temps, les inversions elevades inicials es veuen compensades per un cost decreixent d’explotació a llarg termini.

Alternatives tenint en compte els costos a 30 anys
ViaSistemaInversió total (en milions d’€)Manteniment anual (30 anys)
(en milions d’€)
Total d’inversió i manteniment
(en milions d’€)
Demanda diària (sense tramvies actuals).Inversió i manteniment per usuari en dia feiner (€)
DiagonalTram en superfície175180355112.0003.170
Tram soterrat485270755126.0005.992
EixampleTram en superfície21045066079.0008.354
Bus D30Bus en superfície2015017049.0003.469
Font: elaboració pròpia


Cal recordar també els 175 milions d’euros del tramvia són una inversió raonable tenint en compte les coses que contempla: 1) és una inversió metropolitana, que inclou l’increment de la flota de tramvies per ampliar el servei sobre els 29 km de xarxa ja existent a nou municipis, més enllà dels 3,6 km del tram central de la Diagonal; 2) la inversió és equivalent a la d’un quilòmetre de túnel, però generarà més del doble d’usuaris de transport públic elèctric que qualsevol estació de metro prevista; 3) millorarà el rendiment de la xarxa ja construïda, els 110.000 passatgers actuals es convertiran en 222.000 amb la connexió feta; 4) s’inclou la reforma del tronc central de la Diagonal entre Glòries i Francesc Macià, necessària des del punt de vista de la seguretat vial en ser aquesta avinguda un dels vials amb més accidents de la ciutat; 5) s’inclou la també necessària ampliació de voreres entre Passeig de Gràcia i Glòries. Com a inversió urbana és comparable a reformes urbanístiques ja executades o en execució a la ciutat.

BARCELONA NECESSITA MÉS MESURES. Restringir el debat de la mobilitat a una trifurca partidista entre bus i tramvia, tècnicament superada, o de tipus estètic a la Diagonal, és no atendre la principal necessitat: reduir les 3.500 morts prematures anuals a l’àrea metropolitana per contaminació. Cal que aquesta mesura, com la línia 9 del metro, s’acompanyin de reduccions efectives del trànsit amb mesures més globals, com el PMU, el PMU metropolità, Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida, el replantejament tarifari, la revisió semafòrica...

LES PLATAFORMES DEMANEM DIÀLEG I ELS ESTUDIS QUE FALTEN.
 Les plataformes per la Qualitat de l’Aire i Diagonal per a Tothom volem iniciar una ronda de reunions amb totes les forces del plenari municipal de Barcelona per comentar els resultats dels estudis i obrir nous ponts de diàleg. Considerem que aquesta connexió en tramvia no perjudica a ningú i porta molts beneficis associats dins i fora de la Diagonal. La connexió no ha d’actuar en detriment d’altres inversions com la línia 10 a la Zona Franca, ni ha de comportar cap pèrdua de llocs de treball al bus, ja que no sobra cap vehicle per reforçar la resta de la xarxa. Esperem que els estudis que falten es presentin aviat i també ratifiquin aquestes reivindicacions.


Volem una mobilitat del segle XXI, cal supeditar el trànsit a unes millors condicions de vida i no al revés. Sumem el màxim d’esforços possible!


Des de les plataformes per la Qualitat de l'Aire i Diagonal per a Tothom proposem compartir aquestes imatges en defensa del transport públic potent a la principal avinguda de Barcelona a través de les xarxes socials.
Fem servir el hashtag ‪#‎tramSIfumsNO‬
https://www.facebook.com/diagonalperatothom/posts/959752027393604

QUI SOM?
Diagonal per a Tothom: Bicicleta Club de Catalunya (BACC); Associació per la Defensa dels Drets dels Vianants Catalunya Camina; Comissions Obreres de Catalunya (CCOO); Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Ecologistes en Acció de Catalunya (EAC); Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB); Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Unió General de Treballadors (UGT)

Plataforma per a la Qualitat de l’Aire: Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit – P(A)T; Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP); Catalunya Camina; Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris; Centre de Sostenibilitat Territorial; Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ; Ecologistes en Acció de Catalunya; Espai Ambiental; Martorell Viu; Associació Catalana de Comunicació Científica; Associació Catalana contra la Contaminació Acústica;Associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta; Associació Salut i Agroecologia; Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta ; Greenpeace; Xanxano; Escola de Natura de l'Estany de Banyoles; Assemblea 15M de Sarrià - Sant Gervasi; Club Ciclista Sant Joan Despí; La Saboga; Associació Catalana de les Ciències Ambientals; Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca (DEMASAB);Torrentera-Associació per la conservació del medi ambient de Santa Perpètua; BiciTerrassa Club (BiTer); ADDA -Associació Defensa Drets Animal; Plataforma per a la Defensa de Gallecs; Assemblea 15M Sants-Les Corts; SomBici cooperativa; Fundació Tam-Tam; Grup Ecologista Les Agulles; El Rebost del Delta; Observatori Territori i Medi Ambient Montcada i Reixac; Delta Viu; DEPANA Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural; AMPA Escola El Vapor (Terrassa); Fundació Ciència en Societat; Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya; Agrupament Escolta i Guia Xaloc; ADENC; 350BCN; Bici Baix Llobregat; Limnos, Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l'Estany; Eixverd; Userda 9. Cooperativa de consum ecològic i responsable; Mou-te en bici; Amics de la bici; Moviment Contra la Incineració a Uniland; Plataforma Cívica per la Defensa de la Salut i el Medi Ambient de Sta. Margarida i Els Monjos; Club Ciclista pedalsport; Col.lectiu BadaBici ; AMPA Bisbat d'Ègara; Vertilíquens; Gent per Valldoreix, Associació i Plataforma Ciutadana i Veinal. GxVdx; Associació de Veïns i Veïnes Torrent d'en Pere Parres (Terrassa), Associació Asmatològica Catalana , Consell de la Joventut de Barcelona , Fem Sant Antoni, Fundació Terra, AMPA CEIP El Martinet , Marea Blanca de Catalunya, Bicicleta Club de Catalunya – BACC, Associació ENSALUT.
Amb la tecnologia de Blogger.