S'analitzen nivells de contaminació en els creuers altament perjudicials per a la salut dels seus passatgers

dimecres, 25 de gener del 2017

L'organització alemanya NABU ha realitzat mesuraments en la coberta d'un creuer que mostren concentracions de partícules ultrafinas (PM0,1) fins a 200 vegades superior que els nivells de fons natural. Les mesures han estat desvetllades a través d'un reportatge al programa Thalassa de la televisió francesa. Ecologistes en Acció reclama una regulació forta i obligatòria sobre el sector per limitar els seus impactes.


NABU (Nature and Biodiversity Union), la major organització ambientalista d'Alemanya, fa anys que ve denunciant els danys que provoquen les emissions contaminants dels creuers sobre la salut humana i el medi ambient. Són naus que utilitzen un fuel oil pesat 100 vegades més tòxic que el diésel que utilitzen automòbils i camions, ja que conté fins a 3.500 vegades més de contingut de sofre. Un combustible que està prohibit en terra, on és considerat un residu perillós que exigeix un tractament altament costós.


Les recerques de NABU han arribat a l'opinió pública a través de les campanyes que l'organització realitza en diversos ports europeus. En ciutats com Venècia, Hamburg, Marsella i Barcelona es van realitzar mesuraments en les mateixes terminals de creuers que van mostrar nivells alarmants de partícules ultrafinas, un dels contaminants més perjudicials per a la salut.

L'últim descobriment ho ha desvetllat un reportatge del conegut programa Thalassa de la televisió francesa, amb els qui NABU ha pogut documentar les concentracions en la coberta d'un creuer, que poden ascendir fins a 200 vegades els nivells de fons natural. Segons Daniel Rieger, responsable de política de transport de NABU: "Les navilieres exposen als seus passatgers a càrregues de contaminants altament nocives per a la salut. Malgrat les dades que estem trobant, la indústria de creuers es nega a utilitzar combustibles més nets i instal·lar sistemes de filtres que des de fa anys s'utilitzen en les indústries en terra”. Rieger afegeix: "Els resultats oposats no ens han sorprès, solament que fins ara no se'ns havia permès verificar la contaminació a bord, que directament estan respirant els passatgers. La indústria respon amb bones intencions que s'han demostrat del tot insuficients. Un exemple d'això és AIDA Cruises, que es va comprometre a instal·lar filtres de partícules en les seves naus en 2014 i fins avui no ha instal·lat ni un de sol". 

Ecologistes en Acció treballa amb NABU i altres organitzacions europees per reclamar una regulació estricta i obligatòria que limiti els forts impactes socioambientales d'aquesta indústria. En el cas del Mediterrani exigeixen que s'estableixi una Àrea de Control d'Emissions de Sofre (SECA, per les seves sigles en anglès) que limiti l'entrada de creuers altament contaminants com existeix en el nord d'Europa (Mar Bàltic, Mar del Nord i Canal de la Manxa).

En l'Estat espanyol el sector de creuers creix de forma accelerada per les polítiques de turisme sense control, especialment a Barcelona, les Illes Balears, Las Palmas de Gran Canaria i Santa Cruz de Tenerife. Barcelona s'ha convertit en el primer port de creuers d'Europa i la quart en l'àmbit mundial en pocs anys, mentre creix la contestació social sobre aquest tipus de turisme massiu. Per a María García, d'Ecologistes en Acció, "és necessari informar als creueristes del risc sobre la seva salut i és urgent que les autoritats determinin els nivells als quals està exposada la població que viu als barris propers a les terminals, especialment en els districtes de Sants-Monjuïc i Ciutat Vella; així com els treballadors del Port". Segons García, "les partícules ultrafinas menors de 0.1 µm no es veuen i són altament tòxiques. Donat la seva grandària poden arribar al corrent sanguini, provocant greus malalties cardiovasculars i diversos tipus de càncer".

Ecologistes en Acció es mobilitzarà juntament nombroses organitzacions i col·lectius a l'ocupació popular de les Rambles de Barcelona prevista el 28 de gener a les 11:00. El lema de la manifestació serà 'Barcelona no està en vendai pretén denunciar, d'entre altres temes, la contaminació dels creuers, la falta de regulació dels aspectes econòmics, fiscals, socials i ambientals d'aquest sector i reclamar que es limiti el nombre i grandària de creuers segons la capacitat de càrrega de la ciutat.
Amb la tecnologia de Blogger.