UNA TROBADA DE 300 ESTUDIANTS AMB INVESTIGADORS I EXPERTES EN QUALITAT DE L’AIRE, SALUT I MOBILITAT

dimarts, 10 d’abril del 2018

El proper 3 de maig, al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), es compartiran les recerques que 300 estudiants de 10 instituts de Barcelona han fet sobre com afecta a la nostra salut la qualitat de l’aire i què podem fer per millorar-la.


‘La contaminació no té fronteres, afecta a tothom’, ‘La contaminació és invisible, les víctimes no’ són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t, després de dos mesos de sessions i treball tutoritzat, finalitzarà de manera presencial el dia 3 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Durant el matí, els alumnes participants del projecte amb el professorat que els ha acompanyat i nombrosos especialistes en qualitat de l’aire, salut, mobilitat, urbanisme, etc. així com membres de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire; es trobaran per compartir experiències, inquietuds i propostes. 

Durant la seva recerca, els joves i les joves han estat preparant algunes preguntes clau sobre la temàtica, amb l’objectiu que, el dia del Congrés, els experts i expertes convidades les responguin de manera directa i clara. Aquestes respostes juntament amb la presentació dels vídeos generats fins el moment en el projecte (entrevistes a estudiants, gravació de sessions presencials i algunes imatges d’aparició en mitjans), donarà forma a la primera part de l’acte. Entre els especialistes assistents s’hi troben:


Xavier Querol. Professor d'Investigacions del CSIC, geòleg, Vicedirector del comitè científic de la ONU per contaminació transfronterera, assessor  de la OMS (Organització Mundial de la Salut) per la revisió de les guies de qualitat de l'aire. Premi Medi Ambient Generalitat 2009 i Premi Rei Jaume I 2013, per la protecció del medi ambient.



Sílvia Casorran, llicenciada en Ciències ambientals. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la mobilitat sostenible, com a consultora en l'empresa privada durant 15 anys i, des del gener de 2017, com a servidora pública de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Es dedica a planificar i gestionar la mobilitat, especialitzant-se en la potenciació del transport públic i de la bicicleta. Forma part de la Plataforma de Promoció del Transport Públic, Associació Veïns i veïnes Poble Nou i Col·lectiu Superilla Poblenou.


Jordi Sunyer, cap del programa de Salut infantil d’ISGlobal. És catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UPF (Barcelona). La seva línia principal de recerca es basa en la freqüència i etiologia de l’asma i la MPOC, la contaminació de l’aire i les malalties cardiorespiratòries i els efectes dels contaminants sobre el desenvolupament neuroconductual en els primers anys de vida de l’infant. El 2014 va guanyar el premi més prestigiós mundialment de medi ambient i recerca en salut, el Premi John Goldsmith.



Glòria Carrasco, llicenciada en Ciències Ambientals i especialitzada en salut pública i avaluació de l'exposició a la contaminació atmosfèrica i a altres factors ambientals. Com a investigadora d’ISGlobal treballa per assolir ciutats més saludables i sostenibles en benefici del nostre benestar i salut. Ha format part de diversos estudis dissenyant i duent a terme la part experimental.

En la segona part del Congrés, els estudiants podran mostrar la seva feina amb uns pòsters exposats a la universitat, que els nombrosos agents convidats i experts podran consultar i comentar directament amb els joves que els han realitzat. Finalment es visionaran alguns dels vídeos editats pels propis estudiants durant el desenvolupament de la seva recerca. Es tracta, doncs, d’apropar el món de la recerca i de la gestió ambiental a estudiants de secundària amb l’objectiu que entenguin la problemàtica per poder combatre-la des del coneixement i l’anàlisi.

La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres centres i poblacions, s’ha desenvolupat en els següents centres educatius de secundària: Maria Espinalt (Sant Martí), Pablo Ruiz Picasso (Nou Barris), Narcís Monturiol (Ciutat Vella),Poeta Maragall (Eixample Esquerra), Joan Brossa (Horta-Guinardó), Escola Pia Balmes (Sant Gervasi), Jaume Balmes (Eixample Dreta), Escola Joan Pelegrí (Sants-Montjuïc), Quatre Cantons (Sant Martí) i Col·legi Claret (Gràcia). Pràcticament un institut per districte per portar a terme aquest assaig dirigit a una part de la població clau en la millora de la qualitat de l’aire: els i les joves.

El projecte esdevé una oportunitat per difondre la campanya #menyscotxesméssalut de la PQA. Però el seu principal objectiu és millorar coneixement sobre contaminació atmosfèrica i efectes sobre la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar sobre com resoldre aquest repte en base a la creativitat i el benefici social
Amb la tecnologia de Blogger.