DEMANEN AL GOVERN ESPANYOL QUE RECOLZI LA CREACIÓ D'UNA ÀREA DE CONTROL D'EMISSIONS EN EL MAR MEDITERRANI

dimarts, 4 de desembre del 2018

L'Ajuntament de Barcelona ha estat el primer a adherir-se a la campanya a favor de la Med-ECA que lideren diverses plataformes i ONGs.



Aliança Mar Blava, Transport and Environment, Ecologistes en Acció i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire han felicitat a l'Ajuntament de Barcelona per la seva adhesió a la iniciativa en favor de la creació d'una Àrea de Control d'Emissions (ECA, en les seves sigles en anglès) en el mar Mediterrani (Med-ECA) per limitar la contaminació de l'aire produïda pels vaixells. Aquesta regulació ECA en el Mar del Nord, el Mar Bàltic i el Canal de la Manxa ha representat unes millores immediates en la qualitat de l'aire de fins a un 50% des de l'any 2015 i uns beneficis socioeconòmics associats valorats en milers de milions d'euros.

Per a les zones costaneres i les ciutats portuàries, el tràfic marítim és una font especialment important de contaminació atmosfèrica, la qual constitueix una seriosa amenaça per a la salut pública i el medi ambient.
Els vaixells utilitzen combustibles amb alt contingut de sofre que emeten contaminants altament perillosos per a la salut humana a causa de regulacions menys estrictes que les que regeixen sobre les fonts d'emissió en terra. Entre aquests contaminants es troben els òxids de nitrogen (NOx), els òxids de sofre (SOx) i el material particulat (PM).

De fet, la Comissió Europea estima que cada any 50.000 europeus moren prematurament a causa de la contaminació de l'aire causada pels bucs, especialment pels òxids de nitrogen, els òxids de sofre, l'ozó troposfèric i el material particulat.

Per aquest motiu, aquestes organitzacions han engegat una campanya per aconseguir el nombre més gran de suports possibles a aquesta iniciativa, en la qual s'insta al Govern espanyol a:
- Recolzar activament la creació, en el termini més breu possible, d'una Àrea de Control d'Emissions en el mar Mediterrani (Med-ECA) per limitar la contaminació de l'aire produïda pels vaixells (incloent-hi tots els principals contaminants de l'aire, com els òxids de sofre i nitrogen, però també les partícules i el carboni negre), recolzant els esforços en aquest sentit iniciats per França i altres estats costaners del Mediterrani.
- En coherència amb el punt anterior, a coordinar-se amb la Comissió Europea, amb França i la resta dels estats de la Unió Europea (UE), així com amb els estats costaners no pertanyents a la UE, per assegurar la creació d'aquesta ECA mediterrània i, posteriorment, una vegada creada, a recolzar la realització d'una gestió transfronterera cooperativa d'aquesta.
- Que en els Ports de l'Estat s'engeguin, de manera urgent, les mesures pertinents per assegurar la reducció de les emissions dels bucs obligant a aquests, una vegada es trobin atracats, a connectar-se a la xarxa elèctrica per al seu funcionament diari, entre altres mesures.

L'èxit continuat de les Àrees de Control d'Emissions existents en el nord d'Europa, en els mars d'Amèrica del Nord i altres zones, demostra que la creació d'una ECA en el mar Mediterrani també generaria notables beneficis en la millora de la qualitat de l'aire, no només en les rutes marítimes i zones costaneres sinó també a les ciutats portuàries i de l'interior. Això comportarà millores immediates en la salut pública, limitarà els danys en els ecosistemes i el patrimoni cultural, i permetrà als estats membres reduir la contaminació de l'aire en l'àmbit local i el consegüent impacte sobre l'escalfament global.


Llegeix el manifest


Amb la tecnologia de Blogger.