Entitats veïnals i socials es concentren a la Diagonal per reclamar la reducció dràstica del vehicle privat

dijous, 12 de novembre del 2020

 L’onada de mobilitzacions de la Campanya ¨Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat¨  que ha tingut lloc arreu de Catalunya, finalitza aquest dissabte amb una concentració a Barcelona per demanar major contundència al govern de la ciutat. 


Reclamen un Pla de Xoc urgent de conversió de les calçades en viari prioritari per vianants i bicis, a tots els carrers i accessos de la ciutat; i l’aplicació d’un peatge anticontaminació per dissuadir l’ús habitual individual del vehicle privat i augmentar el finançament del transport públic.

Recuperem La Ciutat BCN - Diagonal


Sota el lema ¨Respirar net és un Dret¨, la campanya que compta amb el suport de 676 entitats —entre les quals està Ecologistes en Acció de Catalunya— i més de 8300 persones, es va concentrar el 3 d'octubre a les 18 hores a Barcelona. Es va tallar l’avinguda Diagonal des de la Plaça Francesc Macià fins a l’Avinguda Sarrià.

La concentració va ser estàtica i es va realitzar una activitat amb els assistents seguint una coreografia. Els moviments representats per expressar els drets vulnerats per l’actual model de mobilitat insostenible centrat en el cotxe.

La campanya que va realitzat concentracions a Vilassar de Mar, Girona, Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Tarragona i Sabadell des del passat 19 de setembre; va finalitzar a Barcelona en el que ha estat una segona onada de mobilitzacions després de les realitzades el passat mes de juny en 12 ciutats catalanes. Les entitats impulsores denuncien que les actuacions realitzades per l’Ajuntament de Barcelona per transformar el model de mobilitat han estat tímides i parcials. Això ha estat confirmat per les dades d'augment de les emissions i del trànsit privat de les darreres setmanes que se situen a nivells similars als d’abans de la pandèmia. De manera preocupant, el transport públic no s’ha recuperat en la mateixa mesura.

La restricció del trànsit privat esdevé una actuació urgent degut als alts nivells de contaminació atmosfèrica als quals s’exposa diàriament a la població: Durant la primera quinzena del curs escolar, els nivells d’òxids de nitrogen han superat els recomanats per l’OMS en el 52% d’escoles de la ciutat (el 97% la primera setmana). Estudis recents apunten que les zones en les quals es respira un aire més contaminat mostren una major mortalitat i un major percentatge de casos greus per la covid 191,2.

De la mateixa manera volen mostrar a l'opinió pública que les reivindicacions de la campanya són en benefici del conjunt de la població, ja que es basen en la defensa del dret a la salut. Aquesta reivindicació contrasta frontalment amb les declaracions recents de certs lobbies que només volen defensar l’statu quo actual del cotxe. Per aquest motiu, des de “Recuperem la Ciutat” es volen denunciar les campanyes recolzades pels grans interessos vinculats a les multinacionals del motor i les energies fòssils per generar falses polèmiques i bloquejar qualsevol mesura en favor de la mobilitat sostenible.  

Per avançar cap a ciutats pacificades, sense fums ni sorolls, ens cal una política de mobilitat amb mesures  estructurals i transversals que actuïn sobre l’arrel del problema per capgirar el model de mobilitat centrat en el cotxe prioritzant el transport públic, la bicicleta i el vianant.


1- Andree, B. P. J. (2020). Incidence of COVID-19 and Connections with Air Pollution Exposure: Evidence from the Netherlands.

2- Wu, X., Nethery, R. C., Sabath, B. M., Braun, D., & Dominici, F. (2020). Exposure to air pollution and COVID-19 mortality in the United States. medRxiv.
Amb la tecnologia de Blogger.