VISIBILITZAR LA CONTAMINACIÓ ENTRE ELS JOVES

dilluns, 29 de gener del 2018

10 instituts de Barcelona i uns 300 estudiants participen en el projecte Enlaira’t per a trobar solucions als efectes de la contaminació de l’aire en la salut


"La contaminació no té fronteres, afecta a tothom", "La contaminació és invisible, les víctimes no" són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t esdevé una gran oportunitat per millorar el coneixement i conscienciar sobre el repte d’aconseguir un aire més net i saludable a la ciutat. La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres centres i poblacions, es desenvolupa en 10 instituts de Barcelona i compta amb la participació d’uns 300 estudiants de secundària (ESO, Batxillerat i graus formatius). Entre els centres educatius es troben l’institut Maria Espinalt (Sant Martí), Institut Pablo Ruiz Picasso (Nou Barris), Institut Narcís Monturiol (Ciutat Vella), Institut Poeta Maragall (Eixample Esquerra), Institut Joan Brossa (Horta-Guinardó), Escola Pia Balmes (Sant Gervasi), Institut Jaume Balmes (Eixample Dreta), Escola Joan Pelegrí (Sants-Montjuïc), Institut Quatre Cantons (Sant Martí) i Col·legi Claret (Gràcia).



Pràcticament un institut per districte per portar a terme aquest assaig dirigit a una part de la població clau en la millora de la qualitat de l’aire: els i les joves.


El projecte també esdevé una oportunitat per difondre la campanya #menyscotxesméssalut de la PQA.
Però el seu principal objectiu és millorar coneixement sobre contaminació atmosfèrica i efectes sobre
la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar sobre com resoldre aquest repte en base a la creativitat i el benefici social. Però, com fer-ho?

● Primer cal tenir un millor coneixement sobre què és la contaminació atmosfèrica i com ens
pot afectar. Al llarg del mes de febrer es faran unes sessions presencials en cadascun dels instituts per fer una presentació i uns tallers participatius sobre el tema.
● A partir d’aquest moment, els estudiants comptaran amb dos mesos per desenvolupar una recerca en el seu entorn proper (el barri) que els permeti fer-se preguntes i trobar respostes. Com a suport en aquesta etapa comptaran amb materials didàctics específics que els ajudaran a plantejar la seva recerca i portar-la a terme.
● Per, finalment, socialitzar tot el coneixement adquirit en un Congrés final de presentació de propostes (3 de maig, lloc a concretar). Perquè de què serveix el coneixement si no es posa en comú i s’avança col·laborativament?

Com a plat fort del projecte, en el Congrés final, es comptarà amb la presència i participació de dos
dels millors experts a nivell europeu en contaminació atmosfèrica i salut. Es tracta de Xavier Querol i
Jordi Sunyer. D’aquesta manera, els estudiants no només podran compartir la seva experiència sinó
que podran rebre un feedback directe dels científics que, ara mateix, en saben més sobre el tema.
Les xarxes socials tindran un paper clau en el seguiment de la feina dels estudiants, amb el hashtag
#enlairat2018 en els canals de la PQA de facebook, twitter i instagram. En aquest darrer cas s’ha creat un canal específic per seguir el projecte de prop.
Amb la tecnologia de Blogger.