El Moviment per la Justícia Climàtica crida a la mobilització global convocada per aquest divendres 24 per a fer front a l'emergència climàtica

dijous, 23 de maig del 2019

El Moviment per la Justícia Climàtica demana 7 polítiques urgents per fer front a l'emergència climàtica a Barcelona. Sense una reducció dràstica de les emissions contaminants en el pròxims 4 anys, la ciutat no assolirà el 40% de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per a l'any 2030.Les grans ciutats com Barcelona són responsables de més del 70% de les emissions de GEH. L'últim informe de l'ONU és demolidor: els efectes són ja devastadors i adverteix als Governs que es necessita una transformació sense precedents per a reduir el 40% d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per a l'any 2030 respecte a l'any base (1990). En cas de seguir igual, en tan sols 11 anys superarem els 1,5 graus de temperatura i els canvis seran irreversibles.

Per això el Moviment per la Justícia Climàtica (MJCcrida a participar demà en les convocatòries de #FridaysForFuture en més de 14 ciutats catalanes i reclama 7 polítiques urgents per ser implementades en el proper mandat de 4 anys del govern de Barcelona. Es tracta de mesures concretes que el Moviment ha prioritzat en funció del seu impacte important i immediat en la reducció emissions, i que no necessiten grans inversions per ser executades. Les mesures segons defensen, tindran també un impacte en la millora de la salut pública i les condicions de vida de la població i significarà un estalvi econòmic pel sistema de salut pública pels costos de la contaminació de l'aire així com de l'economia de les famílies. En el cas de la taxa de toxicitat (anti-contaminació), es tracta d'una mesura de fiscalitat ambiental que funciona en 15 ciutats europees i pot canviar el model insostenible de mobilitat en poc temps i permetre augmentar la finançament del transport públic.

Les 7 polítiques que reclamen són:
  • Aturar els projectes constructius de noves infraestructures contaminants viàries, portuàries i de l'aeroport de Barcelona.
  • Taxa de toxicitat (peatge urbà) per reduir el 50% dels vehicles privats d'acord als nivells de l'OMS amb excepcions per a turismes amb 3 ocupants o més i persones amb mobilitat reduïda i destí de la recaptació a l'augment del finançament del transport públic.
  • Incrementar la generació d'energia provinent de fons renovables i netes.
  • Pla de tancament de la incineradora pública TERSA i desvinculació de 'Barcelona Energia' de TERSA, en paral·lel a l'impuls de polítiques de Residu Zero.
  • Desinversió en combustibles fòssils de les finances municipals.
  • Conversió de la nova Nau «Eco» de Mercabarna en espai per a la venda i promoció de la producció ecològica Km 0.
  • Política de comunicació i sensibilització rigorosa i permanent sobre l'emergència climàtica en els mitjans de comunicació i en l'activitat de formació i difusió dels centres públics.
El MJC considera que aquestes polítiques són factibles en 4 anys de mandat i són els mínims per aconseguir un canvi de rumb en els creixents nivells d'emissions de GEH de la ciutat. Destaquen que l'acció del govern de Barcelona és clau per a complir els objectius que estableix la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic i generar les condicions per fer front a la greu crisi social, energètica i ambiental a mig termini. Per això criden a la mobilització global demà a les 16:30h a Pl. Universitat (Barcelona) i a les 13 ciutats més on estan convocades mobilitzacions per #FridaysForFuture a Catalunya.

Per això, el Moviment amb la col·laboració de Fridays For FutureExtinction RebelionClimacció i moviments socials com la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, la Xarxa per la Sobirania Energètica, la Plataforma Aire Net. 350BCN i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible; va organitzar un acte amb les candidatures al pròxim govern de Barcelona per conèixer la seva posició sobre aquestes 7 demandes. Com a conclusió general del debat, consideren que es va mostrar un acord majoritari sobre la seva implementació però va faltar concreció en els compromisos que demanen.

[Vídeo debat 12 minuts] Emergència climàtica: debat amb candidats/es a l'Ajuntament de Barcelona
https://youtu.be/AfWxxcL9ftE

[Vídeo debat 5 minuts] Emergència climàtica: debat amb candidats/es a l'Ajuntament de Barcelona
Amb la tecnologia de Blogger.