Neix la ‘Plataforma per la Qualitat de l’Aire’ per reclamar un aire més net

dijous, 5 de març del 2015

El manifest de la plataforma proposa un programa de govern amb 24 punts que tenen com a objectiu la reducció de la contaminació atmosfèrica.ANDREA ZAMORANO (@zp_andrea). La Plataforma per la Qualitat de l’Aire neix amb la voluntat de provocar accions que portin a la millora de la qualitat de l’aire que respirem. El seu manifest fundacional planteja 24 propostes, dividides en quatre blocs, amb la finalitat de que es converteixi en un programa de govern dirigit a reduir la contaminació atmosfèrica.Els quatre blocs del manifest són eixos temàtics que proposen solucions a les principals causes de contaminació de l’aire. El primer està relacionat amb la mobilitat i la seva principal demanda és la reducció del transport privat en favor del foment i la millora de la xarxa de transport públic. El segon eix és la gestió sostenible de ports i aeroports que inclou punts dirigits a penalitzar les naus i avions altament contaminants i a impulsar l’electrificació d’aquestes infraestructures. El tercer bloc tracta de la indústria i les obres públiques amb la intenció de controlar o acabar amb les activitats industrials que no respectin el medi ambient. Per últim, el quart apartat recalca la importància de comunicar de forma contundent a la ciutadania els riscos que comporta la contaminació atmosfèrica. Una de les propostes d’aquest bloc és una campanya de xoc coordinada entre diversos departaments de la Generalitat, similar a la campanya anti-tabac.

La plataforma neix de la iniciativa de diverses organitzacions d’àmbits diferents: veïnals, ecologistes, socials, científiques, d’afectats i ONG’s. Per ara, s’hi han adherit 10 entitats. Ecologistes en Acció, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), la secció d’afectats per accidents de trànsit de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit (PAT), Catalunya Camina, el Centre de Sostenibilitat Territorial, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Espai Ambiental i Martorell Viu. Des de la plataforma s’ha fet una crida a altres entitats per a que també es sumin a aquesta lluita. Tot i que la plataforma està coordinada des de la Regió Metropolitana de Barcelona, espai en què el problema està més accentuat, convida a actors de tota Catalunya. L’adhesió es pot realitzar omplint un formulari disponible al seu blog.

L’objectiu és aconseguir força suficient per a què els partits polítics es comprometin amb els principis del manifest i els adoptin com a programa de govern. D’aquesta manera es pretén aconseguir que d’una vegada per totes es prenguin les mesures necessàries per disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica. El contingut del text ha estat consensuat per les entitats adherides que porten mesos reunint-se. Està previst un acte de llançament de la plataforma aquest mes de març.

Notícia i vídeo elaborat per Barcelona Expira
Amb la tecnologia de Blogger.