La Campanya contra "Los Malos Humos" exigeix informació al Govern sobre el procés d'homologació de vehicles

dijous, 12 de novembre del 2015


  • La Campanya contra "Los Malos Humos" s'ha dirigit per carta al ministeri d'Indústria per sol·licitar-li tot un seguit de dades relatives al procés d'homologació al nostre país.
  • La Campanya valora positivament la declaració d'intencions de la Comissària de Transport de la UE d'establir un sistema de vigilància europeu sobre les homologacions nacionals.
  • Ni el ministeri d'Indústria, ni el de Medi ambient, ni el de Sanitat, han respost a la sol·licitud de reunió que la Campanya contra "Los Malos Humos" els hi va cursar fa dues setmanes per debatre sobre aquest i altres temes.

La Campanya contra "Los Malos Humos", conformada per diverses organitzacions de consumidors, de salut pública, científiques, sindicats, ecologistes, veïnals, altermundistas, de foment de les energies renovables, etc. va sol·licitar fa dues setmanes una trobada amb els tres Ministeris implicats per l'escàndol de Volkswagen. La reunió es plantejava per aclarir tota la informació necessària i sol·licitar una  investigació exhaustiva sobre els responsables del frau de Volkswagen, exigir mesures de compensació, així com investigar possibles casos d'altres marques incomplidores, i en general conèixer de primera mà la situació dels controls d'emissions de gasos contaminants dels vehicles testats al nostre país.

Fins ara no hi ha hagut resposta. La Campanya contra "Los Malos Humos" considera inacceptable el silenci de les administracions, que semblen més interessades a plegar-se als interessos de la indústria automobilística que a garantir la protecció de la ciutadania. Mentre que en altres països del nostre entorn s'està investigant el frau, el mutisme de les nostres autoritats és gairebé total.

La il·legalitat comesa per Volkswagen, que es va fent major a mesura que es coneixen noves dades d'altres marques del grup i uns altres contaminants afectats, ha permès deixar al descobert un escenari de falta de supervisió a la indústria, i un sistema d'homologació de vehicles als països de la Unió Europea en el qual la informació i els controls brillen per la seva absència, i en el qual no existeix un mecanisme europeu de centralització de la informació i supervisió dels Estats membres, que actuen com una espècie de regnes de taifes en el que a homologació es refereix.

Per aquesta raó, la campanya s'ha dirigit novament per escrit al Ministeri d'Indústria per recaptar informació sobre el nombre d'homologacions produïdes al nostre país, tipus d'inspeccions realitzades sobre els serveis tècnics, quin percentatge de finançament reben aquests serveis per part dels fabricants de cotxes en pagament per les homologacions, quins controls s'han realitzat per garantir la conformitat en la producció, etc.

En aquest sentit la Campanya contra els Mals Fums veu amb bons ulls la proposta llançada a Berlín el 5 de novembre per la Comissària d'Indústria, Elzbieta Bienkowska, que va apostar per establir un sistema de vigilància europeu sobre els controls d'emissions realitzats per concedir les homologacions dels vehicle, una capacitat de la qual manca la Comissió Europea. És evident que fins avui les autoritats nacionals d'homologació no han sabut fer el seu treball.

- Carta presentada al Ministeri de Indústria
Amb la tecnologia de Blogger.